Vores fynske velfærdskylling

Opvækst og smag hænger sammen

Fjerkræ er ikke bare fjerkræ. Den gode smag afhænger af hvordan dyret har haft det. Hvor meget plads, hvilket foder, at foderet er rigtigt sammensat så fjerkræet får alle behov dækket, men uden at vokse stærkt og ikke mindst afstemt efter hvor lang tid det lever.

Det har vi arbejdet med siden 1990 og nu har vi fjerkræ, som med dyrevelfærden i forreste række smager fortrinligt, har en god spisekvalitet og et godt DYRELIV på dyrenes præmisser.

I dag har vi kødrace kyllinger, der giver store kødfulde kyllinger med en flot kyllingesmag. En kyllingetype som er avlet til et liv i stalden. Her nyder de 8 timers sammenhængende nattesøvn, i rigelig frisk strøelse som de dagligt for suppleret så strøelsen er tør og blød.

Og ikke mindst at temperaturen og ventilation hele tiden tilpasses kyllingens alder.

Her ses kyllingen fra 2 dage til 56-67 dage

Med en belægning på 5 kyllinger pr m2, er der rigtig god plads til at lave vinge bask og sprætte i strøelsen.

God plads i stalden

Kyllingen fra Allégården starter livet i en dejlig ren og velstrøet 32° varm stald.

Vand og vel afbalanceret foder, så den ikke vokser for stærkt, ad libitum.
Med kun 4-5 kyllinger pr.2m  (friland og økokyllinger 12 stk.) er der gennem hele livet frem til slagtning ved ca. 60 dage god plads til at løbe omkring og skrabe i strøelsen og lave vingebask.

Et konstant godt staldklima tilpasset kyllingens alder sikre, at kyllingen har et godt velbefindende og dermed ikke bliver stressede af svingende temperaturer og luftfugtighed.
Det giver velfærd og sunde kyllinger.

Blid slagtning

Kyllingerne håndslagtes på vores eget fjerkræslagteri, som ligger 30 meter fra stalden.  Kyllingen tages pr. håndkraft i kassen, bedøves, sættes på hovedet i afblødningstragten og stikkes pr. håndkraft.

Resten af turen gennem slagteriet er også pr håndkraft til det hænger til afkøling i kølerummet.
Altså en slagteproces uden stres for kyllingen.

Hurtig pakning

Næste dag  foretages opskæring og pakning hvilket giver kyllingen et døgns modning, …vigtigt for din og gæsternes smagsoplevelse.

Sommerkyllingen: vores frilandkylling-

Allégårdens Sommerkyllinger svaret på en frilandskylling hos os. Vi har kun kyllingen i sommerhalvåret, hvor det fynske  klima kan tilbyde varmegrader, som også kyllinger kan trives ved.
Kyllingen er en engelsk-udviklet linje til frilandsproduktion. Udviklet med sans for at vægte ”Friland” og smag……så kyllingen har en god smag! 

Det er første gang, vi er stødt på netop det kriterium, men det er jo noget af det, vi lægger vægt på.

Kyllingen ser måske ikke i dine øjne ”lækker ud" - kyllingens bugfedt er omkapslet af en hinde, som har sort pigmentering.
Og kyllingen kan have rester af sorte fjer i skindet.

..........Men det betyder absolut ikke noget for smagen.

Allégårdens Rowan Gold

Kyllingen hedder Allégårdens Rowan Gold.  Det er en langsom voksende type som hos os, som bliver 60 dage gammel inden den slagtes.

Kyllingen opdrættes i stalden med god plads, 5 kyllinger pr. m2 og 8 timers sammenhængende søvn samt fri adgang til foder og vand.

Den er som Sommerkyllingen rigtig god til gammeldags Mormorkylling, men også glimrende på grillen.

Kyllingen findes fra 1,8-3 kg.

Kyllingen findes i bestillingslisten under varenummer 7001.

Se produkter her

Vores lam

Opvækst - høj velfærd

Fra 2003 har vi opkøbt lam fra besætninger hvor vi ved, at producenterne lægger stor vægt på livskvalitet - på dyrenes præmisser. Disse lam er krydsninger af Texel/Finuld/ Gotland  og Texel/Finduld.

Blid slagtning

Lammene slagtes sæt på opdrætsstedet så vi ikke transporterer levende dyr langt men kun det slagtede dyr i vore køle/frysebil.  
Når lammene er ca. 7-8 mdr., bliver de slagtet hos en lokal slagter. De bliver finparteret og vacumpakket på Allégården.

Når lammene er 2-3 dage gamle lukkes de ud af læmmeboksen og på græs sammen med moderen og de andre får.

Nem pakning

Det lam, vi sælger, er lige til at putte i fryseren. De sælges parteret og pakket og frosset. I pølsemageriet udvikler vi nye produkter og sidste skud på stammen er en rosmarin-krydret grillpøse af 100 % lammekød.  

Se produkter her

Vores  ænder

Pekingænder .

Hvide Pekingænder har Allégården fået produceret hos en andeproducent på Sjælland.
Producenten har græsarealer så ænderne har rigelig plads at røre sig på.

Vi har valgt den løsning pga. angreb af sølvmåger på vores udegående hvide Pekingænder. Mågerne angriber og vælter anden om på ryggen for at hakke hul på bugen og æde tarmene. Det dør anden af men ikke lige med det samme.
Den bestialske levevej vil vi ikke lægge dyr til så derfor har vi valgt at finde et sted hvor ænderne kan have et ordentligt og ustresset liv.
Slagtningen klarer vores nye andeproducent selv på sit lille slagteri ved en alder på 14 til 16 uger..så ænderne skal ikke ud og køre levende.

I 2022 HAR VI VALGT IKKE AT FORHANDLE ÆNDER.
Vi henviser til :
Sjælland: Bangs Fjerkræ
Fyn: And til jul.
Jylland: Ravnsminde, Gothenborg.
Alle har hjemmeside og gårdbutik.

Der er fri adgang til foder, vand og grønt i form af mælkebøtter, græs og andet grønt vi kan finde.

Dobbelt alder - dobbelt op på smag

Slagtealderen er ca. det dobbelte af den almindelige and fra super-markedet. Men som med så meget andet så kommer der meget smag og kødet får bedre struktur når fjerkræ for lov at bliver ældre.  At ænder  har haft rige muligheder til at løbe omkring og baske med vingerne gør også at musklerne bliver brugt og udviklet.  

Se produkter her

Vores fynske kalkuner

Opvarmet hus og plads

Kalkunerne indkøbes som startede kalkuner hvilket vil sige at de er 5 uger gamle når vi modtager dem. De har også som 5 ugers krav til meget varme så de startes i  et velstrøet og opvarmet hus. Men ellers er det her, at de skal vende sig til at sprede halm og klimatiserer sig. Når kalkuner er yngst  og før vi starter at slagte af dem er der 2 kalkuner pr m2.
Og til sidst er der ca. 1 kalkun pr m2.
Kalkunerne får dagligt fint snittet halm så strøelsen er tør og løs. Halm-tildelingen øger kalkunernes nysgerrighed og de skraber flittigt i den.
Hvis vejret tillader det kommer kalkuner på friland.

Kost - høj næring

Kalkunerne har et højt næringsstofkrav, de skal have protein af en god og varieret slags.  Jo, ældre de bliver jo mere hel hvede kan de klare i foderet og ender omkring 30 %, når de er 16-20 uger gamle.
Kalkunerne har  grøntkurve, ikke at de kan leve af grønt, det har for ringe foderværdig men det er god underholdning og et par vitaminer kan der nok være i det.

Slagtning uden stress

Slagtning sker på vores eget fjerkræslagteri. Kalkunerne fanges tidligt om morgenen i mørke og køres de ca. 1000 m fra  deres stald til slagteriet i storkasser.  Kalkuner er meget stresfølsomme dyr så alt må ske roligt men hurtigst muligt. De skal vente absolut mindst mulig tid på slagtningen.

Kalkuner som har det godt er nysgerrige

Kalkuner er meget stresfølsomme dyr så alt må ske roligt, men så hurtigt som muligt, når vi slagter dem.

Forskellige størrelser

De slagtede kalkuner er på køl til dagen efter hvor de parteres og pakkes til det formål der er bedst for slagtealderen.  Kalkunerne slagtes ved  3 aldre.
Første ved 13-14 ugers alderen til hel kalkun og har en slagtevægt fra 4-6 kg, typiske størrelse til julekalkunen.
Næste slagtealder er ca. 16-17 ugers alderen  og her har kalkunerne en slagtevægt på  8-10 kg.
Tredje slagtealder er 18 ugers alderen og her har kalkunerne en slagtevægt på ca 9-11 kg for hønerog 16-18 kg for haner.

Se produkter her